Uit de nieuwe editie van Property Today: Hoe veilig is uw lift?
Is er een lift in uw gebouw? Hoe weet u zeker dat die 100% veilig is? En wat kan je als gebouwbeheerder doen om ervoor te zorgen dat de lift 100% veilig is?
Liften zijn een alledaags gemak, maar hun veiligheid mag nooit over het hoofd worden gezien. In België zijn er naar schatting 85.000 liften, en zelfs moderne systemen kunnen risico's met zich meebrengen als ze niet goed worden onderhouden.
Van gebrekkige toegangsbeveiliging tot tekortkomingen in verlichting, er zijn diverse problemen die kunnen opduiken. Beheerders staan in de frontlinie als het gaat om de veiligheid van liftinstallaties in de gebouwen die ze beheren.
Een cruciaal aspect is het naleven van onderhoud en inspecties, met strikte regels voor keuringen afhankelijk van de certificering van de onderhouds-firma. Opmerkingen uit keuringsverslagen moeten direct worden aangepakt, en actie ondernemen om de situatie te verbeteren is een prioriteit, zonder noodzakelijk goedkeuring van de algemene vergadering te hebben.
Naast periodieke keuringen is een risicoanalyse van de lift van vitaal belang om potentiële gebreken en moderniseringsbehoeften aan het licht te brengen. Wetgeving vereist zelfs periodieke modernisaties met een verplichte risicoanalyse om de 15 jaar.
Specifieke deadlines voor moderniseringswerken aan liften worden gegeven, afhankelijk van wanneer ze in bedrijf zijn gesteld. Een 'regularisatieattest' wordt uitgegeven na een risicoanalyse zonder tekortkomingen, maar na moderniseringswerken moet opnieuw een keuring plaatsvinden.
Het is aan de syndicus om binnen bepaalde termijnen moderniseringswerken uit te voeren om afkeuring en stillegging van de lift te voorkomen.
Een veiligheidsdossier met alle relevante informatie over de lift moet worden bijgehouden, terwijl er ook tips worden gegeven over welke documenten aanwezig moeten zijn voordat de keurder langskomt en welke informatie in de liftkooi moet hangen.
Dit artikel dient als een praktische gids voor beheerders om de veiligheid van liften te waarborgen, wettelijke vereisten na te leven en mogelijke risico's te minimaliseren. Een essentiële stap om gebruikers te beschermen en de soepele werking van deze essentiële voorzieningen te waarborgen.
Bron: Property Today - https://www.propertytoday.be/blog/artikels-1/hoe-veilig-is-uw-lift-161